A pályázatot benyújtó szervezet: Székkutas Községi Önkormányzata. Székkutas Csongrád megye észak-keleti részén helyezkedik el, Csongrád megye és Békés megye határán, Szegedtől 45, Békéscsabától mintegy 50 km távolságra. A településen halad át a 47-es számú főútvonal, mely Szegedet és Békéscsabát köti össze. 

 

A pályázat megvalósítása Székkutas Községi Önkormányzata mellett 17 további térségi települést érint, ezek a következők: Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádalberti, Csanádpalota, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Mártély, Mindszent, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, Pitvaros. 

A pályázat keretében kialakításra kerülő kerékpáros pihenőhelyek áttekintő térképe

A nagyszámú érintett település bevonásával előkészített projekt jelentős térségi hatással és támogatottsággal bír, így megvalósítása révén komplex kerékpáros turisztikai fejlesztés valósulhat meg Csongrád megye keleti részén. 

 

A fejlesztéssel érintett települések önkormányzatai határozatban döntöttek a közigazgatási területüket érintő beruházások támogatásáról, így valójában egy széles körű Tisza-Maros térségi együttműködés keretében tervezzük megvalósítani a pályázatot 18 önkormányzattal partnerségében.

 

A fejlesztés által érintett területet kiemelt természeti értékek jellemzik úgy, mint a Maros és Tisza folyók, Körös-Maros nemzeti Park, Maros iszap, Mártélyi Tájvédelmi körzet. A térség túra- és kerékpáros útvonalakkal, sűrűn átszőtt, az alföldi fekvésnek köszönhetően a domborzati viszonyok, könnyűvé teszik a gyalogos és kerékpáros turizmust. 

 

Az aktív kikapcsolódás egyre népszerűbb, de ennek infrastrukturális hátterét meg kell teremteni. A gyalog- és kerékpárutak többségében kiépültek, hálózatosan fedik le a térséget, a településeken egyre több a látogató vonzó attrakció, egyre több és jobb minőségű szálláshely épül.

A projekt célja:

A projektünk elsődleges célja, hogy a Tisza és Maros folyók közötti területen található térségben fejlesszük a kerékpáros infrastruktúrát. Közvetett célunk, hogy megragadjuk a kínálkozó lehetőséget, hogy minél több embernek bemutathassuk Csongrád megye, Tisza és Maros folyók közötti, sok esetben még szinte érintetlen természeti értékeit, látnivalóit, rávegyük a fiatalabb, családos és idősebb korosztályokat is.

Arra, hogy a természetben mozogva, aktív módon kapcsolódjanak ki, fedezzék fel a táj szépségeit, látogassanak el a közelben található attrakciókhoz, térjenek be egy helyi specialitásra a főtéren lévő étterembe, cukrászdába. 

 

A Mártély- Hódmezővásárhely kerékpárút nyomvonala, a tervezett mártélyi pihenőhellyel

A kerékpáros közlekedés szerepe:

Székkutas- Hódmezővásárhely közötti kerékpárút nyomvonala, a tervezett székkutasi pihenőhellyel

A kerékpáros közlekedés meghatározó a közlekedési módok között Csongrád megyében, azon belül Tisza-Maros térségében is.

 

Kétféle célú kerékpárhasználatot különböztethetünk meg: a hivatásforgalmi és a szabadidős célú kerékpározást. 

 

A városok és települések fenntartható közlekedése szempontjából a hivatásforgalmi kerékpározás fejlesztése a stratégiai cél, de jelen projekt elsősorban a szabadidős kerékpározás feltételeinek javítását célozza.

A szabadidős kerékpározásnak tekinthető a rekreációs, sport és egészség-megőrzési célú kerékpározás, a kerékpáros kirándulás, turisztikai, természeti, kulturális célpontok kerékpáros megközelítése, tehát azok a tevékenységek, ahol a kerékpár nemcsak a közlekedési eszköz szerepet tölti be a használó számára, hanem a tevékenység egyik célját is, ilyenkor maga a kerékpározás adja.

A pályázat során 18 darab kerékpáros pihenőhelyet létesítünk az építési tevékenységünk keretében. A pihenőhelyeken információs táblákat helyezünk ki, így 18 esetben megvalósul a kerékpáros útirányjelző táblarendszer fejlesztése tevékenység is.


A pihenőknél biztosítunk helyet a kerékpárok biztonságos elhelyezésére is, azaz fejlesztésre kerül a kerékpáros parkolás infrastruktúrája.

A Maroslele – Makó közötti kerékpárút nyomvonala, a tervezett makói és maroslelei pihenőhelyekkel