Alföldi borturizmus

Az alföldi borok portfóliója három régióból tevődik össze: a 14000 hektárnyi területű Csongrádi borvidékből, a 15000 hektárnyi Hajós-Bajai borvidékből és a 104000 hektárnyi Kunsági borvidékből. Ezekre jellemző a változatos, szélsőséges klíma, az aszályos nyarak, a telek pedig igen zordak tudnak lenni. A talaj összetételére nézve egységesen meszes homokjellemző, amely dunai eredetű. 

 

A Csongrádi borvidéken a lösz és a futóhomok is gyakori, aminek alig van humusztartalma. Mindezek a körülmények az 1875-ös filoxéra vész idején jótékony hatással voltak e vidékre, ugyanis megőrizték a helyi tőkéket e betegségtől. Eredetileg azonban a futóhomok megkötésére lettek telepítve ezeken a helyeken a szőlőtőkék.

E régiójellemző szőlőfajtái a kövidinka, a cserszegi fűszeres, a kékfrankos, az olaszrizling, a kadarka. A belőlük készült borokra általánosan igaz az a tény, hogy az ország többi borvidékén termelt borhoz képest egyfajta lágyság, szelídebb savakkal, fűszeres, virágos illatokkal hódítják meg a fogyasztók szívét.

Alföldi borok
Kékszőlő

Jelenleg sorra bukkannak fel újabb és újabb szőlőfajták mind fehér, mind vörös fronton, így nektár, chardonnay, ezerjó, sauvignon blanc, cabernet sauvignon stb. is megtalálható már az alföldi palettán.


Alföldi pincészetek:

·         Ujvári Pincészet

·         Tóth Pincészet- Vitifarm Kft.

·         Masa Géza Borászata

·        Zádori Károly Borászata, Zádori Pince

·         Kádár Németh Lajos Borászata

·         Gutpintér Örömborászat

 

 

Forrás: https://vinoport.hu/eleterzes/mi-terem-az-alfoldon/1478

Közelben lévő italozók

Kocsma-Pitvaros
Káosz söröző-Ambrózfalva
Jobb, mint otthon- édes otthon söröző Ambrózfalva
Nikotin presszó-Királyhegyes