Földeák Községi Önkormányzat

Földeák a Körös – Tisza – Maros közbékés – csanádi – löszhát részén helyezkedik el. Makó és Hódmezővásárhely között fekszik. 

Közúton Makótól 12, míg Hódmezővásárhelytől 18 km –re található. Makó felé haladva a Szent István szoborral, Hódmezővásárhely felé haladva a falu szélén Mária szoborral találkozhatunk.

 

Földeák nevének első ismert említése 1332-ből származik, amikor egy okirat említi Jakobus de Fyldyak „királyi ember” személyét. A Návay család amelynek tagjai 1729-ben lettek Földeák földbirtokosai-1809-ben dohánykertészeteket telepítettek a Község Karabuka nevű határrészére. Rövidesen ott település kezdett kialakulni, melyet ugyancsak Földeák néven kereszteltek el, ugyanakkor a történelmi Földeákot Óföldeáknak kezdték nevezni.

Miután pedig Óföldeákot a 19. század derekán többször is elöntötte a Tisza és a Maros 1845-ben a falut is romba döntve a mai Óföldeákiak elődeinek egy része- látva értékeik folyamatos pusztulását 1846-ban a költözés mellett döntöttek. Ekkor települtek le a falu jelenlegi helyén.

 A földesúr áttelepült a vidékről idehozott családok részére jobbágyi telket mér ki házak építési helyéül. Ezzel Földeák község építése 1846-ban elkezdődik, 2-3 év alatt számottevő házak épülnek fel, és folyamatosan költözködik át a lakosság az új szállásra. A falu arculatának tudatos tervezésére Návay Károly Mátéffy Pált, Csanád vármegye hites földmérőjét bízta meg, aki az „Új Földeákot” a Szárazér partján, 115 holdon szabályos téglalap alakúra tervezte. Földeák – történelmi mértékkel mérve – nem rendelkezik sem országos műemlékekkel, sem pedig helyi oltalom alatt álló értékekkel. 

Református templom
Római Katolikus templom

Látványosságai közül első a Római Katolikus Templom, melynek alapkövét Csajagan Sándor Csanádi püspök 1855. november 18-án tette le. Az építkezés irányítója Oltványi Pál plébános volt. 

A toronykeresztet 1857. július 27-én helyezték el és november 1-én felszentelték a romantikus stílusú templomot. A gótikus főoltárt Münchenben készítették 1886-ban. Templomot körülvevő park gyönyörű látványt nyújt a településen élők és látogatók számára. Itt található Nepukomi Szent János szobor, található két Szent László szobor, két Trianon emlékmű, Világháborús emlékmű.

A soron következő állomás a Református Templom és Iskola, melyet 1935-ben tervezett egy művésztanár, épületében iskola működött a gyermekek részére. A Béke utca végén látható a „Fazekas malom” fatüzelésű, szíjhajtású malomként működött.

Következő látványosság a földeáki Horgásztó, mely barátságos, nyugodt, szép és tiszta, sok hal, sok kapás, izgalmas versenyek jellemzik a horgászvizet. A sétány mentén padok, asztalok, esőbeállók találhatóak. A tó mélysége 1-2 méter, a Száraz- ér felőli parttal párhuzamosan található a helyiek halágynak nevezett rész, itt eléri a 2 métert. A tó fő hala a ponty, de fogható amur, kárász, keszeg, compó, csuka, süllő, harcsa is.

A földeáki Száraz-éren vezet át Csongrád megye legrégebbi téglaboltozatos hídja, amely már a 1864-ben készült hivatalos hídnyilvántartásban szerepelt és valószínű, hogy a Maros szabályozásban nagy érdemeket szerző Mátéffy Pál földmérő-mérnök, Návay György főbíró keresztfia tervezte.

A vízszabályozás hőskorából mementóként megmaradt földeáki öreg híd három öles nyílásméretét megközelítő Csongrád Megyei rokonépítmények közül már egy sem áll. 

Temetőkápolna
Tornyos módos gazda háza

1846-ban építették az új falu főterén az akkori igazgatási központot, a Községházát, melyet ebben az építési időben jellemző építészeti klasszicizáló elemekkel díszítették fel, 2019-ben felújításra került, őrizve és megtartva a régi stílusát a jelenleg is működő közintézménynek. A községháza mellet épült 1846-1847-ben az általános iskola.

Nagy érdeklődésnek örvend a sportolni vágyó családok és fiatalok körében a településen található Sportpark, mely egyben a kerékpáros túraútvonalak kijelölt pihenőhelye.

Tovább haladva figyelemre méltó állomás a Petőfi utcában található „Gardi malom” ez „pakura olajjal” működött. 

A temetőben található Kálvária, Temetőkápolna melyet Oltványi Pál épített fel a „Szenvedő Krisztus „tiszteletére, melyet testvére Oltványi István nagy plébánost áldott meg 1864. július 7. napján. Kriptát alakítottak ki benne azzal a céllal, hogy oda papokat és apácákat temessenek. A kápolna a földeáki római katolikus templom mintájára épült. A fából ácsolt tornyot bádogsisak fedi 2010-ben Európai Uniós pályázaton újították fel. A temetőben található a földeáki Návay család több tagjának sírhelye. Festő, koronaőr és tengerész főtörzs orvos sírja is található a temetőben.

”A Stációk” arra emlékeztetik a keresztényeket miként követték egymást az események villámsebesen és hallatlanul erőszakosan Jézus földi életének utolsó óráiban. Ennek tiszteletére a temetőkápolnához vezető út mindkét oldalán 1912-ben a helyi lakosok adományából tizennégy stációt építettek.

Orvosi rendelő
Orvosi rendelő

Figyelemre méltó látványosság a Földeák település mellett elhelyezkedő a természeti adottságokban bővelkedő, a makói kistérség üde színfoltja, egyben Földeák legértékesebb védett erdőterülete a Száraz-ér partján elterülő Kornél – liget. A ma közel 70 hektáros erdő- a területet kezelő erdészeknek köszönhetően- a község és a környéken élő lakosság szinte egyetlen kiránduló helye. A sok rendezvénynek helyet adó kis erdőfoltot még Návay Kornél – a község nagy földtulajdonosa kezdte telepíteni a 1880-as évek körül, amely elsősorban díszfákból és cserjékből állt.

Nagyon érdekes látványosság még a lakóépületek közül a Zárda utcán található tornyos módos gazda háza, a falu külterületén található útszéli keresztek, melyeket a régi időkben fogadalomból vagy hálából állítottak, melyek közül Földeák tanyavilágában is egy tucatnyi maradt meg.

Vendéglátóhelyek:

Family büfé
Zárda-Zárka étterem és pizzéria
Gyöngy ABC és cukrászda

Élelmiszerboltok:

Gyöngy ABC és cukrászda
Hunor Coop Sz. László tér
Kis Wéber
Wéber üzletház Sz. L. tér

Egyéb boltok:

Cerka -Trafik írószerbolt
Évi virág és ajándékbolt
Goods Market Sz. László tér
Kriszti mindenese
Misi boltja
Nemzeti Dohánybolt (Vásárhelyi u.)
Pharmacia Földeák Bt.
Lóczi tamás műhelye