Királyhegyes Községháza

A Körös- Maros-közén fekszik. A legközelebbi város Makó, amelytől mintegy 10 kilométernyire található, de a környező települések szinte mindegyike ugyancsak hasonlóan hosszú, 8-10 kilométeres úttal érhető el innen.

A község közigazgatási területe nyugaton és északon Makóval, északkeleten Csanádalbertivel határos, keleti szomszédja Csanádpalota, déli szomszédjai pedig Magyarcsanád és Apátfalva.

A legközelebbi lakott hely az északnyugatra 5 kilométerre fekvő, egykor önálló, ma Makóhoz tartozó Rákos község; aránylag közel van még Királyhegyeshez Kövegy is, bár közigazgatási területeik nem szomszédosak. Eredetileg a mai községtől távolabb lévő Nagykirályhegyes pusztán (Csikóspusztán), a Királyhegyesi csárda környékén terült el.

Makó, a 43-as főút és az M43-as autópálya, valamint Tótkomlós-Orosháza irányából is. Makó településen észak-déli irányban végighalad a Rákostól Apátfalváig vezető 4425-ös út, ezen érhető el a legegyszerűbben belvárosával közvetlen közúti összeköttetése is van, a 4424-es út révén, ennek külterületi szakaszai azonban kevéssé kiépítettek és karbantartottak, ezért átmenő forgalom lebonyolítására nemigen alkalmasak, leginkább csak mezőgazdasági célokra használják.

Csikóspuszta településrésze a 4425-ös útból, a belterület északkeleti szélén kiágazó, 2,5 kilométer hosszú 44 127-es számú mellékúton érhető el.

Vasútvonal nem érinti a települést, a legközelebbi olyan vasútállomás, ahonnan Királyhegyes közúton közvetlenül elérhető, Apátfalván található, a Békéscsaba–Kétegyháza–Mezőhegyes–Újszeged-vasútvonal Apátfalva vasútállomása.

Királyhegyes Községháza

Első írásos említése 1455-ből való (Kyralyhegyesse). Zsigmond király Királyhegyest a törökverő Hunyadi Jánosnak ajándékozta érdemei jutalmául.

A török hódoltság alatt többször elpusztult, de mindig újratelepült. 1844-ben napszámosokat telepítettek be, akik dohánytermesztéssel foglalkoztak. Az 1950-es megyerendezésig Csanád vármegyéhez tartozott.

Teljes népessége 596 fő

Orvosi rendelő

Nevezetességei

·         Csikóspuszta: természetvédelem alatt álló mocsaras terület, Blaskovics-család egykori majorja, kúriája, kápolnája

 

·         Csikósi erdő: túzok-pihenőhely

Gyógyszertár és vendéglátóhely:

Patika
Nikotin presszó

Élelmiszerbolt és Nemzeti Dohánybolt:

Vegyeskereskedés-Reál Pont-Kiss Gyuláné
Nemzeti Dohánybolt