Kiszombori Polgármesteri Hivatal

Kiszombor Makótól DNy-ra, a Maros bal partján, a Torontál háromszögben, a román határ közelében található. Vasúton a Békéscsaba–Mezőhegyes–Újszeged-vasútvonalon helyezkedik el. 

Közúton Szegedről, illetve Makó irányából 43-as főúton közelíthető meg, Románia irányából a 6-os számú országúton a Kiszombor-Cenad nemzetközi határátkelőhelyen át érhető el. 

 

 

Rotunda
Helytörténeti Gyűjtemény

Először 1256-ban Zombur-ként említik a leírások. A középkorban a Csanád nemzetség birtoka. Az 1596-os török-tatár pusztítás során csaknem teljesen megsemmisült, s csak 1647-től kezdett újra benépesülni. Jelenleg 3900 fő a lakosok száma.

Kiszombor a szegedi nagy táj műemlék jellegű épületekben leggazdagabb faluja. A település központjának jellegzetes épülete a XIX. században, romantikus stílusban épült Rónay-kastély és a Szent István téren álló római katolikus templom leválasztott hajdani szentélye, az Árpád-kori körtemplom, a Rotunda. 

A falu központjában található több volt uradalmi épület az alföldi klasszicizmus figyelemre méltó alkotásai. Ilyen a Rónay-kúria, a Gabonatermesztési Kutatóintézet magtára, a hagymaátvevő épülete és a Helytörténeti Gyűjteménynek helyet adó régi magtárépület. A települést több szobor is ékesíti: Nepomuki Szent János szobra, Szent István szobra, Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobra és az 1956-os forradalmi emlékkő.

Rotunda 2.
Rotunda

Kiszombor legújabb 2019-ben befejezett  épület felújítása a Rónay-kúria műemlék épületének turisztikai funkciókkal való kibővítése volt. Ennek keretében az épület tetőterében közel 250 m2 kiállítótér és annak kiszolgáló helyiségei kerültek kialakításra, ahol a Rónay család életét bemutató állandó kiállítással kívánt az Önkormányzat emléket állítani a zombori birtokos családnak. 

Elkészült a XX. század elejének hangulatát idéző enteriőr, ahol egy férfi és egy női szoba korabeli bútorokkal, kiegészítőkkel és történeti hűségű öltözetekkel mutatja be egy nemesi család életkörülményeit. Ezt a hangulatot erősíti a Rónay család bemutatása fénykép és festménymásolatokkal, néhány még fellelhető használati tárgyaik kiállításával, történetük felidézésével.

Érintőképernyős monitorokon a Rónay család mellett Kiszombor település teljes történelmét, a településen megtalálható helyileg védett épületeket, műemlékeket, emlékműveket megtalálhatják az érdeklődők. A kiállított képekről QR kódos alkalmazással is lehet információkat megismerni.

Rónay kúria
Helytörténeti Gyűjtemény 2.
Helytörténeti Gyűjtemény

A kisebbekre is gondolva a Gyerekkuckóban a Rónay kastély idéző térben néhány régi játékelemmel is kiegészítve van lehetőségük az óvodásoknak, kisiskolásoknak megismerni a múlt század elejének kiszombori hangulatát. 

Jelentős természeti értékei a Maros folyó, valamint a Vályogos-tó, mely természetvédelmi területként védett vízimadarak élőhelye és horgásztó.

 

 

Háziorvosi rendelő
Háziorvosi rendelő

Szálláslehetőségek:

Tó-Party Panoráma Panzió
Lilaakác panzió

Élelmiszerboltok:

Goods Market
Goods Market
Hunor COOP ABC
Hunor COOP ABC
Kenyér-és pékárú üzlet
Kenyér-és pékárú üzlet
Maroshús 99 Kft.
Szabóné Uracs Ildikó ev. Vegyeskereskedés
Rákóczi ABC
Zita boltja(Bálint boltja)

Egyéb üzletek:

Virágbolt
Nagy Gyula Gazdabolt
Virág-Ajándék bolt
Írószerbolt

Helyi dohányboltok illetve benzinkút:

Nemzeti Dohánybolt (Óbébai u.)
Nemzeti Dohánybolt (Szeged u.)
Zombor-Petrol Kft.