Kövegy Önkormányzat

Kövegy község Csongrád-Csanád megye keleti részén Makótól 15 km-re elhelyezkedő, jelenleg a megye legalacsonyabb lélekszámú települése.

1764-ben még pusztaként említik a krónikák, 1843-ban telepített ide a kincstár több mint 20 katolikus dohánytermesztő családot a környező településekről, így Csanádpalotáról, Magyarcsanádról, Bökénypusztáról, Meggyesbodzásról.

Az 5166 kh területtel kialakított kertészséget a telepítést intéző Mednyánszky Alajos kamarai elnökről eleinte Mednyánszkyházának is nevezték. 

A 19. század közepén mintegy 100 házból, a kincstári fölvigyázó lakásából, iskolából és korcsmából állt a település.

1902-ben épült a Szűz Mária szent neve templom, mely ma is a község látványossága.

1935-ben épült a lelkészlak, ám az egyházközösség továbbra is a csanádpalotai parókiához tartozott. Csak 1973-ban emelték plébániai rangra. 

1882-ben lett önálló kisközség, majd 1895-ben nagyközség, lakóinak száma ezen időszakban 755 és 934 fő között mozgott. 1941-ben még 930 főt számláltak itt, de ettől kezdődően a lélekszám egyre csökkent, jelenleg 396 fő. 

Gyógyszertár (Önkormányzaton belül)
Háziorvosi rendelő

A település csak közúton közelíthető meg, vasútvonal 5 km-re, Csanádpalota városban található. A község meghatározóan mezőgazdasági jellegű település, ipara egyáltalán nincs.

A település folyamatosan fejlődik. Az elmúlt években különböző pályázati lehetőségeknek köszönhetően megújult a községháza, a faluház és a könyvtár.

Jelenleg az orvosi rendelő teljes körű felújítása és energetikai korszerűsítése zajlik. 2020-ban a Gyermekjóléti szolgálat teljesen új épületbe költözhetett. 

Reál élelmiszerbolt és Nemzeti Dohánybolt

2020-ban a Trianoni Békediktátum 100. évfordulójának alkalmából az önkormányzat emlékművet állíttatott a közparkban.

 

Sarokház Élelmiszerüzlet

A Kövegyet Csanádpalotával összekötő kerékpárút mentén nemrégiben a két település és önkéntesek összefogásával felújításra került egy csordakút, melyet érdemes megtekinteni az arra kerékpározóknak

Kövegy Fényes benzinkút 1.
Kövegy Fényes benzinkút