Mártély Polgármesteri Hivatal

A Tisza bal partján fekszik, Hódmezővásárhelytől 10 kilométerre, északnyugatra. További szomszédjai: észak felől Mindszent, keletről Hódmezővásárhely Barattyos nevű, külterületi városrésze, nyugatról pedig Dóc (utóbbi már a folyó túlpartján).

 

Központján végighalad a Szentes – Szegvár – Mindszent – Mártély – Hódmezővásárhely közti 4521-es út, minden említett település felől ez a legkézenfekvőbb megközelítési útvonala.

 

 

Iskolamúzeum

Vonattal a MÁV 130-as számú Szolnok–Hódmezővásárhely–Makó-vasútvonalon érhető el. Mártély vasútállomás a település északi részén helyezkedik el, közúti elérését a 45327-es számú mellékút teszi lehetővé; a vonal állomásainak viszonylatában Mindszent vasútállomás és Hódmezővásárhelyi Népkert megállóhely között található.

Mártély (Szentadorjánmártély, Saint Adrianus) Árpád-kori település, melyet még I. István király adományozott a zalavári apátságnak halászatával együtt.

 

Nevét 1019-ben már említette oklevél Adriani néven. A település egykori templomának Saint Adrianus nevét is a zalavári apátság védőszentjéről kapta. Mártély az apátság birtoka volt 1335-ben is, ekkor Csanád vármegyéhez számították, de a csongrádi esperességhez tartozott.

 

Teljes népessége 1298 fő. 

Iskolamúzeum
Késmárki Imre féle szélmalom

Nevezetességei:

·         Késmárki Imre-féle szélmalom

·         Iskolamúzeum

·         alkotóház

·         Festők dombja, ahol közel húsz magyar festő kapott eddig emléktáblát

 

Vendéglátóhelyek:

Hédi söröző
Horgászbolt és presszó
Szünet Pub
Hullámtér vendéglő

Élelmiszerboltok:

Coop ABC
Csilla vegyesbolt
Kis Boszorkány ABC

Szálláslehetőségek:

Hullámtér vendégház
Mosolygós Vendégház
Nádirigó panzió

Egyéb boltok:

Sári József Gumiszervíz
Sári József Gumiszervíz