Nagylak Polgármesteri Hivatal

Nagylak község Csongrád-Csanád megye Makói járásában. 469 hektáros kiterjedésével a megye legkisebb közigazgatási területű települése.

 

Nagylak község Magyarország délkeleti kapuja, a magyar-román határ mentén helyezkedik el, mely az Európai Unió külső határa.

 

Nagylak község Csongrád-Csanád megye délkeleti részén, a Duna Tisza közi Homokhátság és a Bácskai Löszhatár találkozási vonalánál helyezkedik el. Északról Csanádpalota, dél-keletről Románia határolja.

 

Nagylak község Makó város vonzáskörzetében helyezkedik el. A település 43. számú főút és a 4451. számú út mellett fekszik, 2 km-re az M43-as autópályától.

A trianoni békeszerződés következtében két Nagylak jött létre, az egyik a régi Románia területén és másik a Magyarországon, amelyhez a Kendergyár is tartozott. A Dél-Alföldi régióban nagy hagyománya volt a kendertermesztésnek.

 

A jelenlegi magyar területen lévő Nagylak a Maros jobb partján található romániai Nagylak város határrésze volt; a két belterület, Kendergyár és Újtelep alkotja a mai magyarországi községet. Közigazgatásilag hozzá tartozik a 42 fő által lakott Balatán külterület is.

 

A későbbi település helyén játszódott le a Dózsa-féle parasztlázadás egyik eseménye, Dózsa György ezen a helyen aratott győzelmet a nemesek seregei. 

Teljes népessége 433 fő.

 

Dózsa György szobra és kerékpárospihenő

Nevezetességei:

 

·         Dózsa György Művelődési Ház

·         Dózsa György szobra, Lapis András alkotása

·         Dózsa György születésének 500. évfordulójára emlékező tábla

·         A hősi halottak emlékműve

·         Harangtorony

·         A községháza épülete

·         A Maros vadregényes ártere

·         A telefonhálózat és gázprogram kiépítésének emléktáblája

 

 

Harangtorony
Hősi halottak emlékműve

Vendéglátóhelyek:

Csirke Csárda
Favorit presszó

Élelmiszerboltok:

Emili bolt
Kalapax ABC

Egyéb boltok:

Gyógyszertár
Lukoil benzinkút
Nemzeti Dohánybolt Petőfi u.