Polgármesteri Hivatal és Orvosi rendelő

Óföldeák településszerkezetét meghatározó főbb utca a Földeákot Maroslelével összekötő út. A Széchenyi István utca utca keresztmetszete a lebonyolódó forgalomhoz elegendő méretekkel rendelkezik.

Óföldeák történelmi mértékkel mérve, az Árpád korig visszanyúló múltjából eredően rendelkezik kiemelkedő építészeti értékekkel, országos műemlékekkel.

 

Az egyik legkiemelkedőbb emlék a 450 éve álló gótikus erődtemplom. Országosan védettek a közel 150 éves Návay kúriák a falu belterületén, és a Gencsháti kastély és kiszolgáló épületei. Szerencsére ezen épületek környezetei is, a kastélyt és templom melletti kúriát körül ölelő parkok is országos védelemnek örvendenek.

Erődtemplom: Az Óföldeáki erődtemplom a térség egyetlen falusi gótikus temploma, a magyar művelődéstörténet országosan is számon tartott, egyedül álló műemléke. Mivel a török hódoltság korában a Dél-Alföld középkori középületeinek java része megsemmisült a kevés megmaradt objektum kitüntetett figyelmet élvez.

Ezek közé tartozik a gyönyörűen és igényesen helyreállított egykori Szent Márton templom annak ellenére, hogy története során számtalanszor átépítették és eredeti falazat alig található benne. Összhatásában azonban tökéletesen megtestesíti a hatszáz évvel ezelőtti gótikus hangulatot. Az utolsó felújítással párhuzamosan elvégzett régészeti feltárás alapján kiderült, hogy a templomdombon már a 11. században település volt. Az 1400-as évek elején Árpád- kori alapokra emelt gótikus egyház első írásos említése 1429-ből való. 

Gencsháti kastély és kiszolgáló épületei Emlékház
Erődtemplom

A kelet-nyugati tájolású épület szentélye a nyolcszög három oldalával záródott. A felkelő nap három jellegzetes csúcsíves ablakon süthetett be az oltár mögé. Innen nyílt észak felé a sekrestye.

Az épület teljes hossza kb. 20 m lehetett, ebből 8 m-t tett ki a szentély. Ennek 7 m, a hajóé 9 m volt. Legkésőbb a XVI. század elején 24 x 38 m nagyságú és 80-100 cm vastagságú védőfallal vették körül, melybe északon haragtornyot, nyugaton kaputornyot, délen valószínűleg bástyát építettek. Az erőd jelleget fokozta a falakon kívül körbefutó sáncárok. Lehetséges, hogy ez a kiegészítés összefüggésben állt a török veszély közeledtével. 

A templom történetében több átalakítás és felújítás történt.

Návay László kúria: Az erődtemplom mellett álló neoklasszicista, szimmetrikus tömegű, kontyolt tetős kúria magán hordozza a magyarországi kúria építészet jegyeit. A homlokzatra az egységes, nyugodt, horizontális tagolás a jellemző, ablaksorokkal, ismétlődő motívumokkal. A reprezentativitást a kiemelt középrizalit fejezi ki, előcsarnokszerű, oszlopos, háromszögű oromzattal koronázva. Állaga sajnálatos módon folyamatosan romlik, szükséges lenne minél előbbi felújítására.

Gencsháti Návay kastély: Gencshát külterület, amely része Óföldeák község területének, amelynek központjától számítva nagyjából 3 kilométer távolságra található. 

Návay kastély
Návay kastély

A későklasszicista és korai historizáló formaelemeket tartalmazó kastély felépítése az 1860-as évekre tehető. Az épületet minden bizonnyal Návay (IV.) János emeltette, ugyanis az ő ágának tulajdonát képezte a későbbiekben. A szebb kort megélt épület magán- tulajdonban van. Az épületet az alábbi kép óta már felújították.

Emlékház: A helytörténeti gyűjteményünk rendeltetése az, hogy hosszú távon bemutassuk Földeákon – Óföldeákon és környékén élő embertársaink, elődeink, apáink, édesanyáink által mindennapos használati eszközeiket, tárgyaikat élőben, valamint fényképfelvételeken.

Emlékház
Gencsháti kastély és kiszolgáló épületei Emlékház
Gencsháti kastély és kiszolgáló épületei Emlékház
Návay Kúriák

Bolt és büfé

Édenkert Zöldség gyümölcs vegyesbolt
Ili büfé